Så lagar du fantastisk mat, även när du är på resa

Att vara på resa innebär ofta långa dagar med oregelbundna måltider. Inte sällan blir det snabbmat och i bästa fall får du en ordentlig måltid på restaurang under dagen.

Att äta på restaurang kan förstås vara fantastiskt, men verkligt bra restauranger är det ofta tunnsått med utanför storstäderna och även om du befinner dig i en storstad är det inte alltid att budgeten tillåter dig att kosta på dig en finmiddag.

Men det finns andra alternativ. Med några smarta knep och lite god vilja kan du på egen hand laga alldeles fantastisk mat när du är på resa, även om du saknar tillgång till kök. Här visar vi dig hur och ger några tips på vägen.

Vad du behöver

Exakt vad du behöver för att kunna laga mat på resan varierar förstås med dina vanor och vad du tänker laga för mat, men till att börja med ska du se till att alltid ha med dig en bra och vass kockkniv, en skärbräda, en liten flaska diskmedel och en disksvamp.

Vad behöver du då för att laga maten? Med ett kompakt gaskök, och en eller flera kastruller kommer du långt, men det finns sätt att komma ännu längre. Skaffa en kompakt och pålitlig sous vide att ha med när du reser, så kan du laga alldeles fantastisk mat med väldigt små insatser.Om du har möjlighet att få 230 volt med en växelriktare i bilen kan du till och med laga mat medan du kör.

Annat som kan vara bra att ha är en vattenkokare – Det finns modeller som går på 12 volt – och en uppsättning bestick som du kan använda vid tillagningen. I övrigt kan du använda tallrikar och glas i papper eller plast som du köper på plats, tillsammans med råvarorna.

Lämplig mat att laga på resan

Med ett litet gaskök kan du laga fantastiska grytor och soppor som får koka ihop i en kastrull. Har du en vattenkokare och tillgång till ytterligare ett kärl kan du enkelt tillaga ris eller pasta, eller ånga grönsaker, att ha som tillbehör.

Den riktigt fina resmaten får du dock med en sous vide. För att använda den behöver du bara en vattenbehållare av något slag och plastpåsar till maten. Att kunna njuta av perfekt tillagat kött på hotellrummet, efter en lång dag på vägen, är en fantastisk upplevelse, som är få förunnad, eftersom de bara inte tänkt tanken.