Det sägs att Malta är en ö med 430 000 invånare och lika många bilar. Det är inte riktigt sant, men det är verkligen ett bilälskande folk, som bor på en mycket liten ö och stoltserar med 634 bilar per 1000 invånare.

Med 273 000 bilar och en befolkningstäthet på nästan 1400 personer per kvadratkilometer blir det lätt trångt på vägarna och att parkera kan vara ett helt äventyr, som tar mycket tid i anspråk.

Därför var Maltas första storskaliga bilpool ett mycket välkommet tillskott på ön. Bilpoolen Goto Malta lanserades under 2019 och har en flotta på 150 elbilar av modellen Renault Zoe.

Med hjälp av ett nätverk av reserverade parkeringsplatser och bokning via en mobilapp går det lätt och smidigt att ta bilen vart som helst på Malta, utan att tvingas köra runt och leta parkering. Trafiken slipper man förstås inte undan ändå, men det blir i alla fall några bilar färre totalt.

Hämta och lämna var som helst

Goto Maltas bilpool bygger på att du som användare gör envägsresor. Du hittar snabbt och lätt närmsta bil i appen, bokar den och kör sedan till önskad destination, där du lämnar bilen på närmaste lediga plats.

Bilpoolen har sina egna parkeringsplatser över hela Malta och på intilliggande ön Gozo, dit det går bilfärja. När du väl har reserverat och hämtat en bil behåller du den så länge du vill och betalar per minut, både vid körning och när bilen inte används.

För- och nackdelar

Fördelarna är stora för den som behöver transportera sig med bil då och då men inte så ofta att en egen bil är ett alternativ, men det finns förstås några nackdelar också.

Ibland går det inte att hitta lediga bilar i närheten. Det problemet gäller framför allt området kring Sliema, Gżira och St. Julian’s där lediga bilar tenderar att snabbt bli bokade och försvinna från området. För att lösa problemet har Goto Malta egna förare, vars jobb det är att flytta bilar från mindre till mer attraktiva områden.

Varför bilarna inte kommer tillbaka är oklart, men kan bero på att de används för att transportera saker till en plats och att folk helt enkelt använder andra transportsätt för att ta sig tillbaka.

Att bilarna tenderar att försvinna från populära områden är den största nackdelen med att tillåta envägsresor i en bilpool, men kanske är detta ett problem som försvinner av sig själv med tiden, när antalet användare ökar.