Precis som elcyklar, elmopeder och el-scooters drivs en elmotorcykel av en elektrisk motor. Elhojen övertygar dock med den vassaste och mest kraftfulla elmotorn av de olika fordonen. I den här artikeln berättar vi mer om elhojens bakgrund och de senaste trenderna inom “grön” MC-körning.

Elhojens historia

Det var i slutet av 1800-talet i USA som elmotorcykeln för första gången patenterades. Fram till 40-talet var tillverkningen tämligen försiktig och vid andra världskrigets slut skulle tillverkningen få ett abrupt slut.

Mångtaliga decennier senare fick elektriska hojar en nystart i samband med att den tekniska utvecklingen avancerat. Nya typer av batterier med längre räckvidd och en betydligt starkare prestanda skulle nu ge mc-fantaster argument till att “tänka om”.

En av den första modellerna inom vad som ka n kallas för den nya generationen elhojar inom serietillverkning var Zero Motorcycles Zero S. Idag är Zero fortfarande en av världens ledande tillverkare av eldrivna motorcyklar.

Fram till för cirka fyra-fem år sedan var den svenska marknaden för elmotorcyklar minimal, men på senare tid har antalet sålda fordon ökat avsevärt. Intresset för eldrivna fordon har rent allmänt ökat med utmärkande siffror på slutet.

Växande trender inom branschen

Nya tekniker är ett ständigt inslag på motormässor och den eldrivna kategorin har senast presenterat många spännande nyheter. Kurv-ABS är en teknik som innebär att motorcykeln blir säkrare vid inbromsning i kurvor. Den skräddarsydda och anpassade designen tycks också bli allt mer viktig i tillverkningen. MC-fantasterna vill idag mer än någonsin glida runt på hojar som är anpassade efter den egna livsstilen; vilket gör elhojen relevant i sammanhanget.

Det bör dock nämnas att motorcykelbranschen inte varit lika snabba som bilbranschen gällande de “gröna” alternativen. Sverige har idag över 50 000 elbilar registrerade och det är en morot för de gröna mc-tillverkarna att närma sig det antalet. Med det faktum att flertalet stora MC-tillverkare presenterat egna varianter med elmotor är chanserna till en snabb tillväxt inom branschen stora.