Att framtiden för persontransporter är elektrisk är det få som tvivlar på. Antalet elbilsmodeller på marknaden har fullkomligt exploderat och utbudet fortsätter öka.

Att välja en elbil löser många av dagens problem med traditionella bilar. Borta är problemen med dålig luftkvalitet i våra städer och utsläpp av koldioxid som kan påverka klimatet i global omfattning.

Men elbilar är fortfarande bilar, som måste köras och parkeras. De tar lika stor plats på vägen, som bilar med förbränningsmotor och kommer inte fram överallt, och ägarna lider av samma parkeringsproblem som alla andra.

Lyckligtvis har vi också fått riktigt bra lösningar på dessa problem.

Elektriska tvåhjulingar, som komplement


Lösningen är inte, som man kan tro, att skippa elbilen. Istället tror vi mer på att den behöver kompletteras med andra fordon, som även de är elektriska, men som tar sig fram bättre och på fler ställen.

En elektrisk kickbike går in i bagageutrymmet även på den minsta elbil. Den kan fällas ihop till ett kompakt paket när den inte används, men är ändå lätt att ta fram och fälla ut när det är dags.

Med en kickbike tar du snabbt och lätt sista biten till din destination, men du behöver inte förlita dig på den som enda transportmedel i ur och skur.

Med lite större bil går det att byta upp sig och välja en miljövänlig elmoppe som andrafordon, istället. Även här finns kompakta modeller att välja bland, som går in i bagageutrymmet. En elmoppe har dessutom fördelen att den kan användas separat även för lite längre resor.

Köp inte! Hyr vid behov.

Ett intressant alternativ till att ha en egen kickbike eller elmoppe som måste laddas och som tar upp värdefull plats i bilens bagageutrymme kan vara att använda någon av den ständigt växande floran av elfordonspooler som börjar dyka upp.

Som exempel kan nämnas svenska företaget Voi, som har elscootrar tillgängliga i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är enkelt att lokalisera och hyra en scooter med hjälp av en app och när du är klar är det bara att lämna scootern var som helst.

Elbilen är här för att stanna, men den verkliga revolutionen kommer de små elfordonen att stå för.