De flesta behöver bilen för att kunna ha en fungerande vardag. Den är nödvändig för att kunna ta sig till jobbet, handla, lämna/hämta barn och andra ärenden. För att minska miljöförstörelsen av fordon så är elbilen ett bra alternativ. Eftersom elfordon inte avger några avgaser under tiden de kör så förorenas inte stadsluften ytterligare. Med elbilarna minskar även buller och oljud i städer genom att de är betydligt tystare än förbränningsmotorer, vilket gör dem till perfekta stadsbilar.

Den lilla elbilen

Elbilar som är byggda för att förbruka så lite el som möjligt under färden är vanligen lättare, mindre och har ingen onödig extra-utrustning. Det resulterar i kompakta och praktiska bilar. Det finns även de som har plats för endast 2 personer istället för 4-5 personer. Dessa mindre fordon är perfekta för stadsbor, oavsett om det handlar om det pensionerade paret, singelpersoner eller familjer. Vid en första anblick kan det kännas som ett steg tillbaka i utvecklingen. Istället för att utveckla större och starkare bilar, går utvecklingen mot det avskalade och enkla. Vid närmare betraktande står det dock klart att de mindre och enklare elbilarna inte bara har samma fördelar som alla eldrivna fordon, utan ytterligare positiva effekter.

Den lilla elbilen har möjligheten till att utnyttja mindre och trängre parkeringsplatser, där andra bilar är för stora. Den knepiga fickparkeringen blir enkel med det lilla elfordonet jämfört med den stora bilen som behöver ett flertal parkeringsförsök innan den till slut passar in i luckan. De mindre elbilarna spar alltså både tid och nerver vid parkering inne i städerna.

En mindre elektriskt driven bil har dessutom fördelen av att vara enkel att manövrera i trånga stadsmiljöer. Att vända, göra en U-sväng och navigera inne i en pulserande och stressig stadsmiljö är enklare med den lilla stadsbilen än med en större bil. Samtidigt finns det tillräckligt med plats i fordonet för att veckohandla, shoppa eller att användas som familjetaxi.