Elmopeden är på stark frammarsch i dagens samhälle. Från att tidigare endast har varit privata hobbyprojekt för den som själv haft intresse och möjlighet att skapa egna hemmabyggen, har elmopeder under 2000-talet blivit tillgängliga att köpa för alla. Tillverkarna är många och nya modeller lanseras hela tiden. Tack vare den snabba utvecklingen inom området så har också priserna sjunkit de senaste åren.

Liksom bensindrivna mopeder delas elmopeder in i två klasser. Klass I som får köra max 45 km/h och där föraren minst måste ha körkort klass AM, och klass II där maxhastigheten är 25 km/h och förarbevis krävs (undantag om föraren fyllt 15 år före den 1 oktober 2009, då ingen särskild behörighet krävs).

Jämför man elmopeder med bensindrivna mopeder, så finns det många fördelar med elmopeder förutom att de går tystare. De är miljövänligare eftersom de inte släpper ut några avgaser. De är billigare i drift eftersom bränslekostnaden per mil för bensin är betydligt högre än den för el. Dessutom är en elmotor mindre komplicerad och kräver därmed mindre underhåll.

Elmopeder blir allt kraftfullare

I och med att konkurrensen är stor så sker också den tekniska utvecklingen snabbt. Elmopedens motorer blir allt kraftfullare, vilket medfört att räckvidden blivit längre och att de ofta accelererar snabbare än bensindrivna mopeder. Batteriernas prestanda förbättras också ständigt, och idag är de ofta löstagbara så att man lätt kan ta med och ladda upp dem, eller byta till ett extrabatteri.

En modern elmoped år 2019 är perfekt för den pendlare som förutom sin ekonomi också vill värna om miljön och sin tid. Oavsett om man tidigare pendlat med bil eller kanske en bensindriven moped, eller åkt kollektivt, så ger elmopeden ökad frihet. Bilisten/mopedisten slipper ta en omväg för att åka och tanka dyrt bränsle, och den som åkt kollektivt slipper anpassa sig efter tidtabellerna.