Det har hänt något på våra gator och torg och det har gått snabbt. Plötsligt är det ingen som går längre. Alla, överallt, tar sig fram på hjul med hjälp av små, elektriska fordon.

Naturligtvis är det en överdrift när vi påstår att ingen går längre. Vi är inte där än, men någonting har verkligen hänt med stadsbilden och inte bara i Sverige. Städer överallt i hela Europa kryllar numer av små eldrivna fordon och de tycks bara bli fler och fler.

I Sverige är vi sedan länge vana vid elcyklar och en elmoped får knappast heller någon att höja på ögonbrynen. Det nya är istället alla elektriska sparkcyklar, hoverboards, elektriska enhjulingar och andra mer eller mindre underliga fordon som trängs med cyklister och fotgängare.

Komplement till bilen

På ett sätt verkar det ju bra att fler väljer små elektriska fordon för att ta sig fram. Det borde ju betyda färre bilar och därmed mindre avgaser och trängsel.

Det verkar dock inte alls som om dessa små elfordon ersätter bilen i någon högre utsträckning. Snarare verkar det som om fler och fler har slutat gå.

Det är ju så smidigt med ett litet elfordon. Bara att kliva ut på gatan och köra dit man ska, för att sedan bära med sig sitt färdmedel in, när man nått sin destination.

För bilägaren är det om möjligt ännu smidigare. Först tar man sitt lilla elfordon till bilen. Därefter parkerar man så nära slutdestinationen som möjligt och tar slutligen sitt lilla elfordon från bilen. Att ha en vikbar elektrisk scooter eller hoverboard i bagageutrymmet är inget problem. Det går till och med att ha en per passagerare, om man är flera som åker.

Rulla till gymmet för att gå på ett rullband

En fråga är förstås vad som händer med folkhälsan på sikt om utvecklingen fortsätter. Kommer människor helt att sluta gå, eller blir det bara så att man mer och mer separerar motion från vardagsresorna?

Kommer vi snart att få se hur stora delar av befolkningen dagligen utnyttjar sina små elektriska fordon för att rulla till gymmet och där ägna sig åt att promenera eller springa på eldrivna rullband, istället för att helt enkelt bara gå när de ska någonstans?