Laga mat i bilen

Ibland behöver man äta under resan men det är inte alltid det finns en vägkrog nära till hands, eller så vill du av något annat skäl helst laga din mat själv.

Men vilken typ av matlagning kan du realistiskt ägna dig åt i bilen? Här går vi igenom lite olika alternativ och tittar på för- och nackdelar. Vi kommer också att ge förslag på lite mer exotiska typer av matlagning som du kan ägna dig åt samtidigt som du kör.

Det enklaste: Varmvatten och frystorkat

Den enklaste matlagningen du kan ägna dig åt i bilen är förmodligen att tillreda frystorkad mat med varmvatten. Ska man vara petig kanske det inte riktigt räknas som matlagning, men det är i alla fall ett enkelt sätt att få varm mat som du kan tillreda i bilen.

Här finns allt från enkla pulversoppor och snabbnudlar som du gör i en kopp till avancerade kompletta måltider i påse. Det är inte så billigt, men om du betalar lite mer får du ofta bra mat. Norska företaget Real Turmat var tidigt ute med att sälja frystorkade måltider av hög kvalitet till konsumenter och sedan dess har de flesta av konkurrenterna fått skärpa till sig och idag finns ett stort urval av bra produkter.

Frystorkad mat kan du tillreda med vatten ur en bra termos, eller så kan du köpa en vattenkokare till bilen, så får du garanterat ett bra resultat.

Gaskök

Med ett gaskök, gärna med två brännare kan du laga riktig mat från grunden och då börjar vi röra oss mer mot camping än åt snabb matlagning i bilen, men om du är matlagningsintresserad och har tid är det ett trevligt alternativ.

Köp ett gaskök med två brännare (eller två små) och komplettera med en kylväska som du kan ansluta till 12 volt i bilen så är du redo. Om du förbereder hemma behöver du inte stå på en rastplats med kniv och skärbräda.

Laga mat medan du kör

Naturligtvis kan du laga mat i hemmet medan du kör, om du ägnar dig åt någon form av slow cooking, men du kan faktiskt laga mat i bilen, medan du kör, utan att äventyra trafiksäkerheten.

Säg att du är bjuden på grillfest och har en bit att köra. Det är ett perfekt tillfälle att testa sous vide matlagning i bilen.

Du behöver en bra kylväska som är vattentät och har ett bra lock. Därefter vakuumförpackar du maten på vanligt sätt, lägger den i kylväskan och fyller på med varmt och kallt vatten tills du får rätt temperatur. Därefter är det bara att lägga på locket och köra. Maten lagar sig själv.

Se till att kylväskan är ordentligt förankrad och att locket sitter fast och lägg gärna ett badlakan under ifall vatten skvimpar ut.

Den här metoden funkar förstås hemma också, men där kanske det är enklare att använda en traditionell sous vide-maskin.