Planera din långfärd så slipper du onödiga stopp

När du som elbilsägare ska göra en lite längre resa gäller det att lägga lite tid och eftertanke på planering. Du kan ju inte bara köra in på macken och tanka som man gör med bensin- och dieselbilar.

Det måste dock inte innebära en massa onödig väntetid. De flesta längre bilresor kräver ett eller flera stopp för att gå på toaletten och äta. Dessutom kan föraren behöva en paus med jämna mellanrum för att behålla skärpan.

När det gäller att hitta laddstationer finns flera bra hjälpmedel på webben och i form av olika appar som hjälper dig att snabbt söka efter laddstationer på vägen. Tänk på att laddstationer kan vara fulla eller ur funktion när du kommer, så se till att du alltid har alternativa planer. Tänk också på att det är lättare att hitta laddstationer i och runt större städer och längs våra större vägar. Ska du åka ut på landsbygden är det alltså viktigt att du ser till att ladda i tid.

Lägg in extra nöjen längs vägen

Ett bra sätt att lägga in stopp för laddning utan att det blir en börda kan vara att lägga in något eller några nöjesstopp längs vägen. Du kan till exempel passa på att ladda bilen medan du besöker en bra restaurang i Stockholm, eller något annat nöje som du kanske inte skulle unnat dig annars.

Det behöver inte handla om mat heller. Det finns mängder av sevärdheter och kulturminnen i Sveriges städer som bara väntar på att upptäckas av dig. Om du hittar en bra och centralt belägen laddstation kan du, förutom mat och toalettbestyr även få tid över att få dig lite kultur till livs innan du fortsätter resan, utvilad och på bra humör.

Övernatta och ta dig en helkväll

Om du har tid och lust kan du förstås dra det ännu längre och göra laddstoppet till en helkväll. Boka hotellrum och hitta bord på någon exklusiv restaurang, besök en klubbspelning eller planera ingenting och låt slumpen bestämma.

Med ett extra nattstopp kan du göra en annars lång och slitsam resa till två lätta dagsetapper där du kan vara helt säker på att hinna ladda bilen emellan.