Klimatsmarta fordon för Stockholmare

Är du i valet och kvalet mellan elbil, elscooter eller elcykel? Vid det här laget har du säkert insett att bensin och diesel inte är bra för miljön och en elscooter eller elcykel kan vara ett logiskt första steg bort från de negativa bränslena. El är framtiden – det är vi överens om – så låt oss kika på hur det funkar med en elscooter i Stockholm.

En elscooter är kul, smidig, billig och avger 0% avgasutsläpp som förgiftar vår vackra planet. Tack vare motorn slipper man trötta ut sig (minns du sparkcykeln?) och därför är det också ett bra sätt att ta sig till jobbet på. Vissa elscootrar har ett eldrivet hjul och på andra är båda hjulen eldrivna. Det är helt enkelt en smaksak. Även batteritypen varierar mellan blyackumulator (kallas ofta för blybatteri) och litium, som är mer effektivt i förhållande till batteriets vikt och storlek. Allt från 12 volt till 36 volt är vanligt.

Du laddar din scooter stockholm direkt efter användning tills batteriet är fulladdat, vilket kan röra sig om 6-8 timmar. Laddningen sker med en vanlig adapter som kopplas in i ett vägguttag, så det är inga konstigheter alls. Sedan kan du ta med dig elscootern vart du än är och förvara den utan att den tar upp för mycket plats. Det är bäst att man kollar upp hur reglerna ser ut innan man ger sig ut på vägarna. Så länge man inte åker snabbare än 20 km/h klassificeras elsparkcykeln som en vanlig cykel, annars hamnar den i mopedklass.