Bilsemester med elbil – Går det?

Att använda elbilen för dagliga resor till och från arbetet och för andra ärenden är för det mesta helt problemfritt. Räckvidden för dagens elbilar är i de flesta fall fullt tillräckligt för att de flesta ska klara sig med att bara ladda hemma, över natten och allt fler arbetsplatser erbjuder dessutom laddplatser till personalen.

Men hur funkar elbil på semestern? Är det realistiskt att ge sig iväg på långresa i en elbil, eller slutar det hela bara i en ständig jakt på laddplatser?

Antalet laddplatser har vuxit explosionsartat i Sverige och resten av Europa under de senaste åren och tillväxten ser inte ut att avta. Snarare accelererar utvecklingen. Det blir alltså lättare och lättare att hitta en ledig laddplats, särskilt i de större städerna. Det är till exempel oftast inget problem att hitta en bra laddplats nära sitt hotell i Stockholm, för att ta ett exempel.

Annorlunda planering med fler stopp

Att åka på elbilssemester är fullt möjligt alltså, men det kräver ändå lite mer planering och framför allt annorlunda planering när du inte bara kan svänga in på en mack och fylla tanken, utan måste stanna vid en laddstation en längre stund.

Det gäller att planera sin resa med lagom långa körpass, så att strömmen räcker. Det behöver inte bara vara till nackdel. I synnerhet för dig som reser med barn är fler pauser nästan ett måste ändå och då passar det ju perfekt att samtidigt ladda bilen.

När du är på elbilssemester får du alltså möjlighet att se mer under en dag. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att upptäcka sådant som du förmodligen annars bara kört förbi på väg till nästa kvällsstopp.

Den som kör får också chansen att vila mer från körningen och blir därmed piggare, med bättre trafiksäkerhet som bonus.

Få nackdelar

Nackdelar då? Ja, det finns förstås några och framför allt en sticker ut. Med elbilen blir det svårare att ta sig långt bort, åtminstone om du har begränsat med tid. När batterierna är tomma måste de laddas och det tar sin tid.

För dig som tänkt dig riktiga långkörningar kanske därför elbil inte är rätt val för bilsemestern.