Så räddar du ditt garage från förrådsdöden

Alltför många garage går en långsam och tragisk död till mötes, där de sakta förvandlas från användbara utrymmen för att fixa bilen till förråd som sakta fylls med allsköns skräp som ingen längre använder.

Det är ett grymt öde för ett garage, men det är inget ofrånkomligt öde och även när förfallet gått ganska långt finns möjligheter att ingripa och reversera processen.

Här berättar vi hur du återerövrar ditt garage, med små medel. Det enda som krävs är lite intresse och vilja.

Rensa ur

Oavsett om du fortfarande får in bilen i garaget eller om den tiden sedan länge flytt är det alltid bra att göra en rejäl utrensning.

Här gäller det att gå igenom allt, att gallra hårt och många gånger vara ganska skoningslös när det gäller att kassera saker. Det mesta som ansamlas i garage tenderar att vara saker som någon tänker är bra att ha, men som förmodligen aldrig kommer att användas igen.

För att underlätta processen kan det vara bra att förbereda sig. När det gäller utrensning finns i huvudsak två metoder att bli av med grejer: Att sälja eller att slänga.

Att sälja sina gamla saker framhålls gärna som väldigt fördelaktigt, särskilt av företagen som driver auktions- och annonssajter. Vad de inte berättar är hur svårt och arbetskrävande det kan vara och att det många gånger slutar med att du måste slänga dina saker i alla fall, eftersom de inte blir sålda.

Undersök gärna i förväg vad det kostar att få en sopcontainer uppställd och tömd. Många företag erbjuder denna tjänst till varierande priser och oftast betalar du per kg avfall som du vill bli av med.

Återuppliva garaget

Med allt onödigt utrensat och med bara ett minimum av grejer kvar är det då äntligen dags att ge garaget ett nytt liv.

Vi föreslår att du börjar nedifrån, genom att måla golvet, gärna i någon ljus färg. Välj en bra och tålig golvlack, anpassad för underlaget, så får du ett bra resultat som håller länge.

Fortsätt sedan med att måla väggar och tak i ljusa färger. Därefter är det dags att börja inreda.

Tänk igenom vad du vill ha plats för i ditt garage och glöm inte bort bilen, om du vill kunna ställa den där. Annars är det helt OK att använda garaget som hobbyrum och sällskapsutrymme, om du står ut med att ha bilen utomhus.

Skaffa hyllor, arbetsbänkar och gärna en liten soffa. Komplettera med bord, stolar och kanske ett litet kylskåp, där du kan gömma ett flak öl eller två.

Glöm inte heller bort belysningen! Ditt garage behöver bra allmänljus, så börja med några taklampor som är moderna och komplettera med punktbelysning för helheten.