Håll dig pigg och alert under långkörningen

Att köra långt i bil kan vara tråkigt och jobbigt. Man blir trött både i huvudet och kroppen och efter några timmar är det lätt att tappa koncentrationen.

Men ibland måste man köra långt, av olika skäl. Här ger vi dig lite värdefulla tips och råd på vad du ska tänka på för att göra långkörningen lite mindre slitsam och minska risken för olyckor.

Börja utvilad
Det finns ingenting viktigare för en lyckad och säker långfärd än att du är utvilad och i form för att hålla dig alert länge. Att ge sig ut på långkörning om du är trött är att be om problem. Det kan sluta med att du måste stanna oplanerad, för att sova längs vägen eller ännu värre med att du somnar vid ratten.

Ta regelbundna raster
Ta för vana att stanna en kort stund varje eller varannan timme för att sträcka på benen och få lite frisk luft. Det krävs ingen lång rast, men några få minuters avbrott får igång blodcirkulationen och syresättningen så du orkar längre.

Håll dig alert genom att stänga av automatiken
Att köra med farthållare kan vara bekvämt, men det blir lätt enahanda och om vägen är tom på trafik och ingenting händer är det lätt att tappa koncentrationen. Ta därför för vana att inte använda bilens automatik hela tiden utan att köra manuellt en stund med jämna mellanrum, så att du inte glömmer bort vad du håller på med.

Drick tillräckligt
Att ha för dålig vätskebalans är ett säkert sätt att tappa skärpan och koncentrationen. Se till att ha med dig tillräckligt med vatten och dricka regelbundet. Det finns bra och tåliga vattenflaskor som klarar av hårda tag och som du kan ha med dig i bilen och annars utan att de går sönder.

Glöm inte att äta
Det är lätt att glömma bort måltiderna när du bara sitter i bilen. Gör inte det! Din hjärna behöver energi och om du inte äter regelbundet kommer du att bli trött och seg i huvudet, kanske utan att du märker det.

Börja inte med kaffe för tidigt
Kaffe är ett utmärkt sätt att komma igång på morgonen och att hjälpa kroppen och hjärnan att orka längre när det blir segt, men det gäller att spara på krutet. Dricker du kaffe hela dagen eller börjar med det alltför tidigt riskerar du att få dålig effekt när den behövs som bäst. Vänta istället tills du känner att du börjar bli seg och ta då en stor kopp kaffe, så får du en välbehövlig koffeinkick. Kombinera med någonting sött för maximal effekt.

Stanna och sov om du blir tvungen
Stanna i tid och sov om du inser att du inte klarar mer. Bäst är förstås att ta in på hotell över natten, men även en kort tupplur i bilens säte kan göra underverk när det gäller att hålla sig vaken den sista biten.